29 tips voorbereidend op uw fiets vakantie in Costa Rica

29 tips voorbereidend op uw fiets vakantie in Costa Rica

Category : Uncategorized

Fietsen in Costa Rica zal een fantastische ervaring voor u zijn! Natuurlijk weten we dat er wat planning aan vooraf gaat om er het meeste uit te krijgen.  

Als u door het zoeken naar informatie wat overwelmd wordt en niet zeker weet wat wel en wat niet waar is.  Neem dan even contact met ons op we helpen u graag verder! (gewoon in het nederlands)

Hier alvast onze tips die we in de afgelopen jaren bijelkaar gespaard hebben om u zo goed mogelijk op weg te helpen.

1 Geniet van de natuur.

Costa Rica is een smalle brug tussen noord en zuid Amerika met een fantastische natuur. 25% van het land is beschermd door of Nationale parken of prive initiatieve.

De verschillende microklimaten en de ligging tussen de Pacicise oceaan en de Caribien zorgen voor een bijzonder flora en fauna!

2 Houd rekening met de bergen!

Costa Rica zal voor u een uitdaging zijn, er zijn maar weinig wegen vlak. Het is zo bergachtig dat lange strekken zoals u gewend bent wellicht niet zo vaak voorkomen.

De bergen en de hitten zullen u tempo wat vetragen. Belangrijk is dat u zichzelf beschermd en niet te veel van u zelf vraagt om zoveel mogelijk te kunnen genieten van het prachtige land waar u doorheen fiets.

3 Reis licht!!

Een paar waterdichte fiets tassen met zo min mogelijk bagage is mijn advies. Je wilt niet zoveel mee de berg opnemen. En mocht het nodig zijn om iets extras te kopen dan kunt u vertrouwen op de supermarkten en winkels onderweg.

Wilt u hellemaal ligt reizen kunt u zelfs overwegen om een fiets te huren hier in Costa Rica, dit kan goedkoper zijn dan meenemen en is zeker gemakkelijker.

4 Spreek de taal.

Costa Rica heeft een goede touristische infrastructuur, over het algemeen kunt u prima in het engels comuniseren. Echter in de kleine dorpjes wanneer u geen spaans spreekt bent u aangewezen op uw handen en voeten, een paar spaanse woorden zullen u dan ook snel helpen om een gesprekje aan te knopen met de Costa Ricaanse mensen en zo meer inzicht te krijgen in hun manier van leven.

5 Leer de Costa Ricaan kennen

Een van de zaken waar u echt even de tijd voor moet nemen is het leren kennen van onze landgenoten. De Costaricaan staat er bekend om zijn vrolijke noot, zijn grote hart en zijn vriendelijkheid. Ze zullen u overal van harte welkom heten en zullen u als fietser met respect en vriendelijkheid ontvangen.

 

6 Zoek uw hotel onderweg!

Costa Rica heeft een prima touristische infrastructuur, 2500 hotels waarvan 1500 vaak kleiner als 20 kamers gemanaged door hun vaak gepasioneerde eigenaren.

Wanneer u volop wilt genieten van Costa Rica zou ik daarom niet te veel vooruit boeken maar het onderweg maar avonturen. Je een beetje orienteren daar waar je heen wilt maar pas op het laatste moment boeken. Je kunt van te voren simpel even vragen of het hotel of lodge waar u heen wilt plek heeft en op weg gaan.

Mocht u een super leuke plek gevonden hebben waar u wel een extra nachtje wilt blijven dan is dat zomaar mogelijk en bent u weer een super ervaring rijker!

7 Neem een lift

Als u vandaag denkt na die zware dag van gister, nou dat was me net een beetje te veel dan kunt u gerust eens de bus proberen of een taxi die uw fiets ook mee kunt nemen. Een lange strek langs de Inter Americano of een hoge berg te beklimmen kunt u overwegen een lift te nemen.

8 Verdwaal!

Natuurlijk wel weer het pad vinden, maar echt u zult het zien op het moment dat u zich verdwaald waant zult u de mooiste plekken vinden en de stoerste avonturen kunnen verhalen. Costa Rica is prima te doen zonder GPS, ik begrijp dat u eraan gewend bent. Wanneer u er geen heeft is het niet nodig een dure GPS aan te schaffen Costa Rica heeft maar weinig wegen waar u op verdwalen kunt.

9 Zoek de Costa Rica ervaring!

Onthaast u! Verwen u zelf maar gerust wanneer u die fantastische plek heeft gevonden blijf gerust een dagje langer en ontspan en geniet.

10 Kijk uit pas op!

Costa Rica staat niet echt bekend om zijn goede wegen, u moet op passen voor gaten in de weg. Wij adviseren daarom altijd een helm te dragen, u kent de weg niet en een klim kan zomaar veranderen in een afdaling.

11 Maak de beste foto ooit!

Costa Rica heeft niet alleen de perfect vulkaan maar is ook de plek waar de meest gewardeerde vakantie foto gemaakt kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat de foto die het meest op uw vakantie gevoel appileerd is die ene met een palmboom-strand-zee!

12 Vergeet uw gereedschap niet

Onze fietsen die wij verhuren worden geleverd met een reparatie setje, mocht u uw eigen fiets meenemen neem dan minstens een binnenband, plaksetje en een multitool met u mee. Eventueel een extra ketting met een snelkoppeling en een beetje ketting olie om uw fiets soepel te houden.

13 Eet vers fruit.

Costa Rica heeft vreselijk veel vers fruit dat u op alle hoeken van de straat voor een habbekrats kunt kopen. Bananan, ananas, mango sinasappels en nog veel meer de snack voor onderweg die u nodig heeft.

14 Herrineringen!

Het is leuk om fotos te maken en die te delen op alle social media platformen die we hebben. Maar het simpel weg opschrijven zal u herrinering nog meer doen leven, hou een klein dagboekje bij waarin u iets schrijft over de routes de hoogtes de zwaartes en wat u gezien heeft.

15 Houd u fiets schoon!

Houdt rekening met uw fiets het is het belangrijkste onderdeel van uw fiets vakantie, houdt hem schoon en geolied. Controleer af en toe de remmen en of alles nog goed is zodat u lekker door kunt fietsen .

16 Ochtend stond..

De meeste hotel s hebben een vroeg ontbijt vanaf een uur of 6 kunt u al anschuiven. Wij adviseren daar gebruik van te maken om zo lekker op tijd te starten.

Zeker wanneer u in het laagland fietst zult u merken dat niet erg is om rond de middag uit de hitte te kunnen en in te checken in uw hotel .

Zo kunt u ook nog een beetje ontspannen en genieten van bos of strand. Mocht het ontbijt niet vroeg aangeboden worden neem dan wat fruit mee en stop voor een ontbijtje bij 1 van de vele kleine familie restaurantjes langs de weg (sodas)

17 Gebruik goede fiets tassen.

Zoals u weet kan het regenen in Costa Rica u zult dan blijk zijn met uw fiets tas. Wij verhuren Ortlieb fiets tassen mocht u niet in het bezit zijn van robuste fietstassen.

18 Houd rekening met de zon en de hitte!

Wij zitten op de evenaar, dat en de hoge bergen kunnen u aardig doen verbranden op de fiets smeer u goed in met een hoge watervaste factor of gebruik lichte kleding met lange mouwen. Aan het strand kan de temperatuur stijgen tot over de 30 graden, drink voldoende en vertrek vroeg is het devies.

19 Stap eens van de fiets af

Stop even bij een koffie plantage en laadt u rondleiden !

Costa Rica heeft zijn geld verdiend in het begin van de 20 ste eeuw. De koffie en de koffie plantages zijn beroemd, het is nog steeds en belangrijk deel van de cultuur. En u zult het zien wanneer u rondgeleid wordt door een trotse koffie boer. En gepasionerd verteld over zijn plantage, het zijn experts die op duurzame wijze hun land verbouwen en zorgen voor ons bakkie in de ochten. De lekkerste koffie zult u hier in Costa Rica vinden. Er zijn maar weinig mensen die vertrekken zonder een pak koffie in hun bagage.

20 Eten en drinken

Costa Rica heeft keuken gevuld met verschilllende culturen, niet allen de zuid americaanse maar ook de aziatische en caribische en europeese keuken vind u op het menu. U zult in Costa Rica overal prima kunnen eten, de verschillende restaurants hebben natuurlijk allemaal hun eigen specialiteiten. Ikzelf heb nog nooit slecht gegeten in Costa Rica. U hoeft zich ook niet druk te maken over de water kwaliteit, dit smalle landje met zijn hoge bergen heeft veel snel stromend water, dat is dan ook de basis van een grote rijkdom onze water kwailiteit. Geen frees voor ijsblokjes of gewassen sla dus!!

Het meeste wordt vis of kip gebruikt in de lokale gerechten, vlees zult u merken is al snel duur en niet altijd de beste kwaliteit. Goed vlees heeft dan meestal ook een goede prijs.

21 Let op uw spullen !

Houdt uw fiets in het zicht ten alle tijden, ook wanneer u de fiets op de kamer heeft staan zet hem even op slot een kleine moeite. Zorg dat u niet te veel cash bij u heeft en dit verdeeld heeft over uw bagage. Wat je niet meeneemt kun je niet kwijtraken, reis licht!

22 Kleding

Een shirt, een fietsbroek etc zijn natuurlijk noodzakelijk, zorg voor lekker makelijke zitende kleding die u voor iedere gelegenheid kunt gebruiken. U kunt ook bij de MTB afdeling in uw sport zaak wat meer causule fiets kleding vinden voor uw reis.

23 Niet bang zijn om uw plan aan te passen!

Planningen zijn gemaakt om aan te passen, als u moe bent, de weg is gesloten door regen of reparatie dan zult u uw plan moeten aanpassen. Zo is het leven in Costa Rica dat wil niet zeggen dat het minder leuk is om zo volledig te kunnen genieten van Costa Rica

24 Deel uw ervaring

Mocht u onderweg fietsers tegen komen, geloof me dat zijn er maar weinig . Maak er gebruik van nodig ze uit om even een koffie of wellicht een biertje samen te drinken om zo van elkaar te weten te komen hoe het gaat waar wel heen te gaan en waar niet.

25 Ben niet te gehecht aan uw gewoontes!

Natuurlijk is het allemaal hartstikke spannend het is heel wat anders als naar uw werk fietsen, er zijn een hoop onbekende factoren natuurlijk.

Maar maakt u zich geen zorgen er zijn al mensen voor u gegaan en ik kan u zeggen dat alle het super leuke gevonden hebben.En met trots hun verhaal vertelde bij terugkomst.

Mocht het zo zijn dat u vragen heeft of vooraf het e.e.a wilt weten kijk dan op deze site en download het E boek vol met interessante informatie over het fietsen in Costa Rica.

26 Uw conditie moet minimaal…

Gewoon zijn, geen zorgen! Ja het fietsen in Costa Rica is zwaarder als in europa stelt u zich voor fietsen op de dijk met een windkracht 3-4 tegen.

Als u dit geen probleem vindt en u bent gewend wat langer op de fiets te ziten op vlakke weg een 60-100 km dan komt het allemaal goed.

U zult zeker op kracht zijn nadat u 10 dagen of langer heeft gefietst.

27 Ontdek onze verlaten stranden

Het is echt bijzonder hoeveel verschillende stranden Costa Rica heeft.

Stranden met rustig zeeen, met heftige golvende zeeen, bijna witte stranden, kiezelstrande, kleine stranden en grotere stranden, En op de meest onherbergzame plekjes.

Ik daag u uit uw mooiste strand te vinden !

28 Geniet van het beste van alles!

Costa Rica verschijnt op verschillende lijstjes als nummer 1

Niet alleen de gelukigste mensen, of het land met de grootste biodiversiteit of meest duurzame land. Maar het is ook bijzonder gewaardeerd door alle mensen die Costa Rica bezocht hebben, vraag maar eens wanneer u op een feestje bent of iemand Costa Rica kent.

Gegarandeerd hoor je iets positiefs over dit prachtige land.

29 Ontdek de Pura Vida

Puur leven, super, oke, bedankt, fijne dag, zijn allemaal betekenissen van dit gezegd. Het is een oud gezegd wat ooit in een film is gebruikt in de vijftiger jaren door een toenmalig bekende actuur Antonio Espino.

Dit populaire gezegde is volledig in de cultuur van Costa Rica geadopteerd en welke taal u ook spreekt het positivisme van deze spreuk zal niemand ontgaan.

Wij hopen dan ook dat u ook een dit gezegd mee zult nemen weer terug naar huis en nog vaak aan Costa Rica als Pura vida zult terugdenken.
 

 

 


Leave a Reply